Ploska stopala – hoja po KAMENČKIH ali LEDENIH KOCKAH

Hrana za proprioreceptorje. 

NE POZABITE – vsi imamo različno ravenj občutljivosti proprioreceptorjev, receptorjev na nogi in sklepih in posledično tako različno sposobnost odzivanja na dražljaje.

Kot ena izmed najbolj učinkovitih možnosti se je pokazala masaža ploskih stopal s pomočjo majhnih okroglih kamenčkov, po katerih otroci vsaj 10 minut na dan hodijo ali celo poskakujejo.

Priporočamo vedro s kamenčki ali pa trdimi orehi, peškami itd.. Pri čiščenju zob lahko vsak večer korakamo po kamenčkih v kopalnici.

Za otroke s slabo držo so zelo pomembni gibalni in rekreativni športni konjički.

Starši pogosto sprašujejo, kateri šport je v tem primeru najbolj primeren za njihovega otroka.

Pomembno je, da bo takšen, ki ga bo seveda tudi zabaval in zanimal. Tudi asimetrični športi so boljši kot nič. Seveda je plavanje bolj simetrično kot naprimer badmington, če pa tvoj otrok uživa v nogometu, odlično.

Predvsem za to, da bi kljub puberteti, ki je glede skolioze najbolj tvegano obdobje, pri njem zdržali.

Vrhunski športi za te otroke niso idealni. Mišično neravnovesje jim navadno ne omogoča, da bi dosegali enake športne rezultate kot njihovi vrstniki.

Pri otrocih s slabo držo pogosteje prihaja do preobremenitve mišic in bolečih stanj.

Dodatna obremenitev ni priporočljiva. V tem primeru se vedno posvetujte s specialisti ali s strokovno osebo na tem področju.

Za boljše razumevanje se prosim sami lotite hoje po ledenih kockah, da na sebi občutite kaj se s stopali, mišicami in senzomotoriko dogaja.

Related Posts