Preveri proste termine

Kontakt

  Z bratcem ali sestrico skupaj iščeva zaklad pod vodo

  Vaje v vodi so zasnovane na razumevanju, poglobitvi odnosa, pomoči in skupni rasti, ki jo potrebujemo za oblikovanje zdrave, močne osebnosti in seveda tudi z vajami s fizioterapevtsko podlago.

  Kot smo v skupini Odgovorno starševstvo nekaterim izmed vas pred več tedni omenili in tudi obljubili nov program, sedaj izpolnjujemo svojo obljubo. Pred nami je nov projekt za bratce in sestre (sorojence) v vodi. Program je za družine, kjer se je rodil nov družinski član in v kateri je že starejši otrok. Vemo in zavedamo se, da je včasih težko. Zato bomo tudi tukaj vložili svojo energijo v nekaj, kar lahko pomaga.

  Prej pa par besed namenimo občutljivi temi in to je LJUBOSUMJE.

  Tekmovanje med sorojencema otrokoma jemlje veliko energije, posledično povzroča zaslepljenost in nastanek blokad, ki močno vplivajo na čustveni razvoj. Med sorojenci se lahko razvije močno in nevarno ljubosumje.

  V tem hitrem svetu, ki se vrti z neverjetno hitrostjo včasih nehote pozabimo na pomembne stvari, ki imajo do življenjski vpliv na sorojence v družini. Seveda se lahko odvijajo stvari čisto drugače, ampak to ni naš cilj. Naš cilj je odkriti boleča mesta in jih pripeljati na pot razumevanja, ljubezni in pomoči. Naj vam čisto na kratko opišemo, kaj se lahko dogaja v družini, ko se rodi mlajši bratec ali sestrica.

  Ljubosumje med sorojenci se razvije v trenutku, ko se rodi mlajši bratec ali sestrica, in lahko traja celo življenje. Kdaj lahko postane nevarno? V trenutku, ko starejši ne prenese mlajšega in mu povzroča fizično in psihično bolečino. Ne smemo pozabiti, da za starejšega sorojenca resnično ni enostavno.

  Kako se začne?

  Ljubosumje se začne izražati, ko je starejši sorojenec odrinjen in se počuti sam in ogrožen v svoji vrednosti. Mlajši sorojenec mu je ukradel vso pozornost, ki je do zdaj imel. On je bil središče vesolja, on je bil ta, okoli katerega se je vse vrtelo.

  …In nadaljujemo

  Naenkrat pride mali kričač, je rdeč in jezen, smeji se pa tudi lepo, krade mu mamico in tudi očeta in vse se vrti okoli njega … tako to otrok dojema.

  Kaj naredimo mi odrasli, ko se čutimo ogroženi? Ali pobegnemo ali začnemo bojevati. Moramo se vživeti v situacijo, v kateri je triletnik, ki komaj doseže otroško posteljico, v kateri je nekaj, kar ga ogroža … Kaj bomo poskušali narediti?

  Znebiti se tega, kar je v posteljici. Kako? Ali malega udarimo, ugriznemo, uščipnemo, skratka mu želimo narediti nekaj slabega. To ne pomeni, da je starejši otrok agresiven. Je samo nesrečen, razočaran in odrinjen in se želi znebiti tega, kar mu je podrlo svet.

  Kdo je kriv zato?​

  Krivda torej pada na glavo odraslih, ki niso znali starejšega sorojenca pripraviti na prihod novega člana družine. Lahko rečemo ‘pa saj to se lahko vsakomur zgodi’. Točno tako. Prav imate. Sploh nismo pomislili na to, kaj se lahko dogaja v notranjosti tega malega človečka. Po navadi je globoko ljubosumje zakoreninjeno zelo, zelo globoko v genih. Sorojenci se lahko na tak način do življenjsko bojujejo in lahko se to izrazi šele v dobi odraslosti, ko en drug drugega ne želijo videti niti za rojstni dan.

  Pri starejšem sorojencu se lahko razvije tudi duševna stiska, neprimerno obnašanja, nasprotovanje, jeza, nagajivost in zavist. To vse zato, ker se malega sovražnika ni dalo odstraniti. Ko starejšemu sorojencu ne uspe pritegniti pozornosti nase, ko je priden, bo pa začel nagajati, se jeziti, ker tako zagotovo dobi pozornosti svoje okolice. Samo, da me opazijo! Zato, ker negativna pozornost, je boljša kot nobena. Kadarkoli začne otrok nagajati čisto na drugačen način, morajo starši to opaziti. Verjetno hoče staršem povedati: “Mene sploh ne opazite, vidite samo tega malega kričečega človečka.” To je za starše idealna priložnost, da prepoznajo, kaj se dogaja, in da se morajo posvetiti tudi starejšemu.

  Kaj lahko naredimo?​

  Da se ne bi ljubosumje razvilo v take razsežnosti, morajo starši razdeliti svojo pozornost na oba in pri tem ne smejo pozabiti, da mora tudi starejši sorojenec obdržati mesto, ki ga je imel do tedaj. Starejši sorojenci bi morali ostati na položaju starejšega in obdržati svoje veljavo – ta privilegij se jim mora pustiti.

  To se po navadi v družinah ne dogaja. Vse se običajno vrti okoli novega člana. Razumljivo. Za preprečevanje ljubosumja med sorojenci je samo en nasvet. Če kar naenkrat pride prej samo ‘debela’ (noseča) mamica domov z majhno štručko, ste ljubosumje že sprožili. Na mlajšega sorojenca je treba starejšega pripraviti pravočasno, preden se rodi nov družinski član, in tudi po porodu narediti vse za to, da svojo energijo razdelimo med oba. Kar je v časih težko. Naš program »Z bratcem ali sestrico skupaj iščeva zaklad pod vodo« vam lahko pomagamo poiskati novo pot, pot razumevanja, sodelovanja in veselja.

  V program lahko prijavite sorojence od 6 mesecev do 15 let. 

  Vsi termini in navodila za lokacije