Pravilni razvoj

Otrok se najprej obrne s hrbta na bok, nato na trebušček in pri tem izvaja tako imenovano prvo vzravnavanje (pasenje kravic). Ko ima dovolj ojačane vratne mišice, hrbtne mišice, erector spinae in trebušne mišice, šele na to naredi drugo vzravnavanje. Kasneje premakne noge pod trebuh in se »ziblje«. Posede se in sledi dolgo obdobje plezanja, nato vstane in začne hoditi. To je pravilen, postopen razvoj otroka. V primeru, da vaš otrok počne nekaj drugače, še ne pomeni, da je to narobe, vendar je pomembno, da vsak razvojni korak osvoji in ga izvaja kvalitetno. Pomembna je kvaliteta ne kvantiteta izvedenega gibanja. S slabim ravnanjem prihaja zelo pogosto do odklona pri razvoju otroka (poskuša uravnotežiti težo svojega telesa ). Otrok tako nepravilno pase kravice (namesto, da se naslanja na podlakti, dlani in medenico se naslanja na trebuh in roke letijo po zraku – kot letalo).

Naslednji korak v razvoju bo seveda tako napačen. Če boste omenjeno stanje opazili, ga je potrebno odpraviti in korigirati, da bi se otrok zopet razvijal pravilno. Ta težava se da odpraviti zelo dobro in hitro s kvalitetnim rokovanjem, eliminacijo odklona in pomaganjem pri pasenju kravic. Prav tako bodite zelo pozorni pri podiranju kupčka. Tudi pri tem se delajo zelo pogosto resne napake, ki pripeljejo do odklonov pri razvoju.

Obstajajo še tako imenovani »nemirni otroci«

Otrok, ki dobro uspeva, je srečen, vesel, zadovoljen in dobro sodeluje. Toda so tudi otroci t.i. »nemirni«, katerih značaj je nemir, stalno nezadovoljstvo, zelo pogosto jokajo, težko jih je uspavati in nemirno spijo. Pri dojenju so nemirni, tako da niso nikoli siti in jih je pogosteje potrebno položiti k dojki. Po hrani bruhajo, pljuvajo dudo in v vseh položajih se napenjajo. Komolci ali pa obe zgornji okončini potiskajo nazaj in v položaju na hrbtu ali na trebuščku ne morejo sproščeno, simetrično ležati. Pogosto se napenjajo v lok in odvračajo položaj zibelke. To vse je posledica draženja živčnega sistema. Nepravilno in zelo zahtevno rokovanje s takim otrokom večino teh simptomov še poslabša in začenja se začaran krog. Zato je zelo pomembno z otrokom pravilno ravnati in to takoj. Nemirnemu otroku najprej v položaju »zibelka« ni všeč, vendar z vztrajnostjo in potrpežljivostjo dosežemo, da je otroku položaj všeč in njegov nemir zaradi pravilnega ravnanja postopoma mine.

Razvoj ukrivljenosti hrbtenice

Tukaj je slika razvoja ukrivljenosti hrbtenice. Slika A prikazuje ravno hrbtenico novorojenčka. Na sliki B vidimo “pasenje kravic”, tako imenovano prvo vzravnavanje, ko otrok začenja dvigati glavo, se oblikuje prva ukrivljenost – vratna lordoza. Slika C prikazuje ukrivljenost hrbtenice pri sedenju otroka – kifozo v predelu prsnega koša. Na sliki D je ukrivljenost hrbtenice, ko otrok pokončno stoji – Lordoza v ledvenem delu. Šele, ko se otrok sam postavi, je hrbtenica sposobna držati celotno težo telesa in otrok brezskrbno stoji. Do takrat je potrebno z otrokom ravnati v sklopu psihomotoričnega razvoja. Podpirajte glavo do takrat, ko je to potrebno, dokler niste sigurni, da otrok drži glavo sam. Ne silite ga v sedenje, če še sam ne sedi itd. V primeru, da ne okrepljene mišice in nerazvito hrbtenico obremenjujemo s vertikalizacijo, prihaja do resnih poškodb, ki lahko ne bodo takoj očitni, vendar se bo sigurno pojavili kasneje v življenju. Disharmonija v razvoju, zakasnitev in počasnost gibalnega sistema, slabši razvoj kognitivnih sposobnosti.

Slabo zgrajena hiša

Zdaj že veste, zakaj je tako pomembno ustrezno ravnanje že v zgodnjem otroštvu. Že v tem obdobju so položeni osnovni temelji in, če so ti slabo zgrajeni, ne moremo kvalitetno nadaljevati. Predstavljajmo si, da je otrokovo mišično – skeletni sistem kot gradnja hiše. V primeru, da bomo temelje hiše zgradili napačno, bo hiša kakšno leto zdržala. Vendar bo napočil dan, ko se nam bo hiša podrla in bomo morali ponovno zidati. Zato razmislimo, kako ravnamo s tem največjim zakladom, ki ga imamo starši v rokah. Od nas je odvisno ali bo hiša velika, trdna in se bo zoperstavila vsem naravnim katastrofam, ali pa bo ravno nasprotno. Vse se da popraviti, potrebno je le imeti veliko potrpežljivosti in ljubezni.

Drži nas globok stabilizacijski sistem

Najtežja stvar je vse to pojasniti staršem.

Zdaj se pojavlja vprašanje, ki ga zelo pogosto slišim na tečajih »pravilno ravnanje z dojenčki«. »Vendar, naše mame so nas tudi nosile na nepravilen način in še vedno živimo.« Da, živimo! Ampak kako? Skoraj vse nas boli hrbet. Ali veste koliko težav nastane zaradi nepravilne drže telesa in slabega razvoja hrbtenice (skolioza in bolečine hrbta, bolečine glave-migrena, celo psihične težave – nevrotizem)? Slaba drža telesa – zamik glave naprej, privede do povešanja glave in konstantne napetosti. To povzroča bolečine glave, bolečine vratu in celotno utrujenost. Ne ojačane trebuščtne mišice in premik hrbtenice naprej povzroča obremenitev zadnjih segmentov ledvene hrbtenice, kar povzroča bolečino. Sledi verjetnost hernije medvretenčne ploščice. Migrena je tudi zelo pogosto povezana z hrbtenico.

Skolioza hrbtenice

Skolioza je tridimenzionalna deformacija hrbtenice in telesa, ki se povečuje z rastjo. Običajno se razvije v otroštvu, lahko pa je tudi prirojena ali dedna zadeva. Natančen vzrok njenega nastanka ni popolnoma znan. Vendar pa je očitno, da je to posledica sodobnega načina življenja in neprimernega ravnanja z dojenčkom, ki moteno vpliva na razvoj nosilnega in lokomotornega sistema.

X
X