»Moj otrok je pogosto nepozoren, hiperaktiven, impulziven, ne vem več, kaj naj z njim.« je ena mama potožila drugi.

Imate doma tudi otročiča, ki je zelo težko na miru? Število otrok z vedenjskimi motnjami narašča. Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da je od 5 do 10 odstotkov vseh otrok izjemno nemirnih. Vse pogosteje opažamo otroke z motnjami pomanjkanja pozornosti, kot sta ADD ali ADHD (Hiperaktivna motnja pomanjkanja pozornosti).

Plavanje je lahko zdravilo za motnje pomanjkanja pozornosti.

»Moj otrok je pogosto nepozoren, hiperaktiven, impulziven, ne vem več, kaj naj z njim.« je ena mama potožila drugi.

Imate doma tudi otročiča, ki je zelo težko na miru? Število otrok z vedenjskimi motnjami narašča. Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da je od 5 do 10 odstotkov vseh otrok izjemno nemirnih. Vse pogosteje opažamo otroke z motnjami pomanjkanja pozornosti, kot sta ADD ali ADHD (Hiperaktivna motnja pomanjkanja pozornosti).

Običajno sta obe obliki diagnosticirani med šestim in devetim letom otrokove starosti, izrazitejše oblike pa strokovnjak prepozna že veliko prej. Če ima vaš otrok motnjo pozornosti, ne vesite glave. Osredotočite se na otrokove prednosti, pomagajte mu razviti svoje talente in sposobnosti. Za majhne dosežke ga pohvalite, spodbujajte, motivirajte in nagradite. Vaš otrok vas bo potreboval, da ga občutljivo in potrpežljivo podpirate. Velike naloge razdelite na več manjših. Izogibajte se občutku manjvrednosti. Te otroke je treba prijazno in taktično zaščititi pred ponavljajočimi se izkušnjami neuspeha na tekmovanjih, na katerih zaradi težav ne uspeva. In ne pozabite, da pri večini otrok ta motnja mine sama od sebe.

Napredek je možen

Resnica je, da lahko veliko naredite za svojega otroka. Uporabite njegovo moč in energijo na pozitiven način v zdravo dejavnost, kot je na primer redno plavanje.

Strokovnjakinja in lastnica razvojnega koncepta banjanje Denisa Lavrenčič pravi: “Otrok ima težave z osredotočanjem na dejavnosti, ne na šport. Plavanje lahko pripomore k izboljšanju njegovega stanja. Izkušnje to dokazujejo in z zelo dobrimi rezultati. Dobro se je zavedati, da je plavanje monotono in dokler otrok ne konča vse vadbe, okolje – torej voda – ga ne bo spustilo ven. Otrok preprosto ne more ostati sredi bazena. Mora dokončati kar je začel. Bazen je omejen in možnosti za izražanje tudi. V vsaki vadbi je pa tudi potrebno upoštevati, da otrok potrebuje mirovati, mora se naučiti regenerirati svoj živčni sistem.

Sistematično plavanje lahko pozitivno vpliva na imunski sistem, koordinacijo gibanja, krepi mišice, blagodejno pa vpliva tudi na spanec hiperaktivnega otroka. Če se odločite za plavalni tečaj, ni potrebna posebna priprava. Dobro je, če se z otrokom pogovorite in mu razložite, kam gre, se posvetujete s trenerjem ali zdravnikom. In da bo plavanje vašemu otroku kljub primanjkljaju pozornosti v veliko veselje.

Za vas imamo nekaj nasvetov in trikov, s katerimi lahko vašega malega plavalca razveselite, da se bo počutil varnega, se ne bi poškodoval in užival v plavanju. Če je otrok še v fazi priprav, mu bodo pripomočki pomagali izvesti pravilen položaj v vodi, zaradi česar se bo naučil dobro plavati. Pri prehodu s pripravljalnega na osnovno lahko vključimo otroška plavalna očala, plavuti in druge pripomočke, ki bodo pomagali pri osredotočenosti na vadbene tehnike.

Pri izbiri je odločilna starost, ko se otrok uči plavati, pri majhnih otrocih izberemo barvno in oblikovno zanimive pripomočke, dečki imajo na primer najraje deske v obliki avtomobilčkov, rakete, punčke žabice ali rože. V mlajši starosti izberemo tudi več igrač, kot so potapljaške igrače, nalepke za vodo, žoge, s katerimi bomo popestrili pouk in hkrati vadili plavalne veščine. Izbira pripomočkov vpliva tudi na vodno okolje, če se otrok še uči plavati, v hladnejši bazenski vodi ali v naravnih vodah je nujna neopren obleka. Občutek mraza bi otroka odvrnil od boljšega rezultata.

Plavalna očala prinašajo navdušenje in nove izzive.

Ne pozabimo na varnost, zato vam v morju in naravnih vodah priporočamo, da imate vedno pri roki pripomoček svetle, izrazite barve. Ne glede nato kako otrok zna plavati, ni nobenega zagotovila, da ne bo slučajno dobil krče ali ga zagrabila panika, popil vodo itd. Tako tudi lahko počiva dlje od obale,

Danes je na voljo pestra izbira plavalnih pripomočkov in pripomočkov za majhne in starejše otroke, za začetnike in napredne plavalce. Pri nakupovanju imamo vedno raje funkcionalnost in kakovost kot lepoto in nižjo ceno. Običajno drži, da so plavalni pripomočki, kupljeni v supermarketih, poceni, pisani, zapakirani tako, da jih ne moreš preizkusiti. In kar je najpomembneje, izdelane so iz manj kakovostnih in varnih materialov, ki otroku morda ne bodo prinesli pričakovanega veselja in užitka. Kako in koliko vlagati v pripomočke za plavanje, je odvisno od vsakega izmed nas, vendar ne pozabimo spoštovati tudi otrokove želje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts