Preveri proste termine

Kontakt

  content-bgimage-cloud

  Vadba za dojenčke na suhem

  Delujemo na bazenih, centrih in domovih po vsej Sloveniji. S visoko učinkovitimi vajami in skozi igro spodbujamo otrokov psihomotorični razvoj.

  Prvo leto otrokovega življenja je zelo pomembno zaradi pravilnega psihomotoričnega razvoja v naslednjih letih in preprečevanja morebitnih prihodnjih težav z mišično-skeletnim sistemom v šolski in odrasli dobi. Na naših vadbah za dojenčke boste spoznali dejavnosti, ki na primeren način spodbujajo in podpirajo razvoj dojenčka. Z vadbo otrok dobi nove dražljaje (iz mišičnih receptorjev, čutil in sprememb v položajih telesa), ki pozitivno vplivajo na njegov psihomotorični razvoj. Z redno vadbo se poveča tudi socialna stabilnost otroka.

  Kaj boste odnesli od vadbe za dojenčke?

  Pokazali vam bomo dejavnosti, ki podpirajo pravilen razvoj dojenčkovega lokomotornega sistema.

  Naučili se boste pravilno ravnati z dojenčkom (predvsem v skupinah od 3-5 m.), da se bo ob vas počutil varno in hkrati razgibal prave mišice pri nošenju in dvigovanju.

  Dobili boste strokovne informacije o dejavnostih, ki motijo motorični razvoj otroka, kot je pokončno nošenje (pasivno posedanje otrok, hojice, prekomerna uporaba ležalnikov), pa tudi odsotnost trebušnega položaja.

  Starostne skupine:

  Dojenčki od 1. – 3. meseca starosti /5-urni program – 1x na teden ob isti uri

  Dojenčki od 3. – 5. meseca starosti /5-urni program – 1x na teden ob isti uri

  Cena za program po ceniku.

  Glavne točke programa:

  – Uvodna ura, kratka razlaga o razvoju dojenčka.
  – Prikaz pravilnega ravnanja in rokovanja na površju, opredelitev slabega ravnanja in posledic.
  – Prehod na blazino, vadba na žogi in ostalih pripomočkih za krepitev mišic.
  – Pogovor o raznih odstopanjih v razvoju dojenčka in kako jih lahko odpravimo.
  – Predstavitev švedske masaže za dojenčke in njeno prakticiranje.
  – Sprostitveni del, relaksacija, umirjanje dojenčka, priprava na kvaliteten spanec.
  – Zaključek – podelitev presenečenja za vsakega otročka v podobi bona za vodne urice z nami ali urice na suhem.

  Preden se za res posvetimo gibalnemu in mentalnemu razvoju otroka in hudi matematiki naj povemo, da je naš koncept prilagojen zavedanju, da porodniška v Sloveniji je res kratko obdobje in zelo hitro mine. V tem obdobju je zelo pomembna ljubezen, povezava z otročkom in lepi trenutki, ki naj bi se nam zapisali v naša srca. Gre za posebno in čarobno obdobje, v katerem se moramo zavedati, da vse kar z otročkom počnemo naj poteka na miren in sproščen način polen ljubezni. To najlažje dosežemo tako, da se srečamo z osebo, ki ima že dolgoletne izkušnje na področju razvoja otrok in Vam lahko preda informacije in znanje »iz prve roke«.  Vsaka mamica si zasluži, da njeno telo preplavi oksitocin (hormon ljubezni), mamice smo dobesedno »ljubezen na dveh nogah« in to je tisto najpomembnejše kar tukaj šteje. Prijemi, vaje in razvoj so tako samo še ena »češnjica na torti«.

  Kako pomemben je za vas pravilni ‘handling’ pri rokovanju z dojenčkom?

  Zdaj pa vam bomo razložili, zakaj je le-ta tako zelo pomemben.

  Otrok se najprej obrne s hrbta na bok, nato na trebušček in pri tem izvaja tako imenovano prvo vzravnavanje (pasenje kravic). Ko ima dovolj ojačane vratne mišice, hrbtne mišice in trebušne mišice, šele nato naredi drugo vzravnanje. Kasneje premakne noge pod trebuh in se »ziblje«. Posede se in sledi dolgo obdobje plezanja, nato vstane in začne hoditi. To je pravilen, postopen razvoj otroka. V primeru, da vaš otrok počne nekaj drugače, še ne pomeni, da je to narobe, vendar je pomembno, da vsak razvojni korak osvoji in ga izvaja kvalitetno. Pomembna je kvaliteta ne kvantiteta izvedenega gibanja.

  S slabim ravnanjem prihaja zelo pogosto do odklona pri razvoju otroka (poskuša uravnotežiti težo svojega telesa). Otrok tako nepravilno pase kravice (namesto, da se naslanja na podlakti, dlani in medenico se naslanja na trebuh in roke letijo po zraku – kot letalo).

  Naslednji korak v razvoju bo seveda tako napačen.

  Če boste omenjeno stanje opazili, ga je potrebno odpraviti in korigirati, da bi se otrok zopet razvijal pravilno.

  Ta težava se da odpraviti zelo dobro in hitro s kvalitetnim rokovanjem, eliminacijo odklona in pomočjo pri pasenju kravic. Prav tako bodite zelo pozorni pri podiranju kupčka. Tudi pri tem se delajo zelo pogosto resne napake, ki pripeljejo do odklonov pri razvoju.

  ROKOVALČEK  – ROKOVANJE Z DOJENČKOM (od 1.meseca naprej).

  “Končno znam “hendlat” svojega dojenčka in razumem kaj potrebuje za svoj razvoj.”

  V obdobju od 1. – 3. meseca starosti Vašega dojenčka boste razumeli posamezne razvojne stopnje otroka. Ko veste, skozi kaj gre vaš dojenček, se počutite mirnejše in skrb zanj postane veliko bolj smiselna. Nehajte zapravljati čas z iskanjem po internetu. Vse lahko najdete pregledno na enem mestu. V hipu boste izvedeli, v kateri fazi razvoja je vaš otrok in kaj ga čaka v bližnji prihodnosti. Otrok bo srečnejši in vaši dnevi bodo udobnejši. Pri vadbi otroku namenjate osredotočeno pozornost, dotik in očesni kontakt. Dojenček bo navdušen. Nahranite ga z ljubeznijo in pozornostjo, ki jo potrebuje za zdrav razvoj. Otroka ne boste preobremenili z neprimernimi vajami. Prepričani boste, kaj je treba trenirati v danem obdobju razvoja, in se naučili vaje izvajati 100% pravilno. Stran z dvomom vase, dolgčasom in stereotipi!

  KOBACAVČEK – GIBALNE URICE (od 3. mesece do 5.mesecev)

  V obdobju od 3. – 5. meseca gredo otroci skozi tako imenovano 1. stojo (»pasenje kravic«), v tem položaju jih z vajami in igro motiviramo za nadaljnje pridobivanje ravnotežja. V učne ure vključujemo vaje na pripomočkih za ravnotežje (gymballs, overballs, cylinder), ki s svojo nestabilnostjo otežujejo že osvojene položaje, izboljšujejo ravnotežne reakcije in delovanje mišic. Na vadbi vključujemo tudi druge dejavnosti, katerih cilj je povečana oskrba živčnega sistema z dražljaji. Vse vaje potekajo na igriv, otroku zanimiv način, spremljajo pa jih pesmice in izštevanke. Na uricah mamice spoznajo psihomotorični razvoj otrok in dobijo navdih za domače dejavnosti z dojenčkom. Vadba, ki poteka 1x na teden, traja 45 minut in je razdeljena tako, da je 15 minut namenjeno zdravstveni vadbi za mamice, 30 minut se posveča vadbi z otroki. Manjše skupine z dojenčki.

  VSEZNALČEK – GIBALNE URICE (od 6. mesecev do 9.mesecev)

  V tem obdobju se zgodi veliko pomembnih sprememb – otroci preidejo od obračanja iz položaja na hrbtu na trebuh, preko individualnega lastnega načina 1. gibanja z mesta (kotaljenje sodov, plazenje spredaj ali zadaj) do druge razvojno pomembne motorične sposobnosti – kobacanje. Pri vajah ponovno podpiramo in razvijamo otrokovo doseženo motoriko, uporabljamo pripomočke za ravnotežje, podpiramo orientacijo v prostoru in vaje pospremimo s pesmicami in pesmicami. Otroci v tem obdobju aktivno vzpostavljajo stike z drugimi ljudmi. Začnejo se drugače obnašati do tujcev in znanih ljudi. Pri vajah s skupnimi dejavnostmi se odnos in zaupanje med otrokom in materjo poglabljata. Struktura lekcije je enaka kot v prejšnji skupini – 15 min. je namenjen zdravstveni vadbi za mamice, z otroki telovadimo 30 minut.

  KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

  Naveden starostni razpon je okviren, program je primeren za otroke, ki se znajo obračati s hrbta na trebuh. V skupini največ 8 otrok.