Otroke z ADHD ni potrebno utruditi, morajo bolj počivati.

Otroci z ADHD morajo dnevno sproščati veliko energije, to je tisto, kar večina ljudi, vključno s starši, misli. Vendar pa je ravno nasprotno. Paradoks, hiperaktivni otroci potrebujejo obilo počitka v popoldanskih urah in manj aktivnosti, usmerjene v zmogljivost.

VELIK PARADOKS

Otroke z ADHD ni potrebno utruditi, morajo bolj počivati.

Otroci z ADHD morajo dnevno sproščati veliko energije, to je tisto, kar večina ljudi, vključno s starši, misli. Vendar pa je ravno nasprotno. Paradoks, hiperaktivni otroci potrebujejo obilo počitka v popoldanskih urah in manj aktivnosti, usmerjene v zmogljivost.

Otroci s hiperaktivnostjo zaradi primanjkljaja pozornosti izjemno intenzivno dojemajo svet okoli sebe, ne vedo, kako filtrirati bistveno. Poleg tega se nekateri gibljejo samovoljno, vrtijo se, skačejo, so nemirni in tako naprej.

Vse to zelo izčrpa otroke, utrujeni so in zgoraj omenjeno izražanje se samo še bolj stopnjuje. Navzven se zdi, da morajo sprostiti odvečno energijo. Zato starši na polno organizirajo njihov prosti čas , da se utrudijo in ne bodo poredni. Vendar pa se zgodi ravno nasprotno (kontra učinek), otroci pa veljajo za neobvladljive, nevzgojene in jezikave.

Simptomi ADHD so razdeljeni na tri področja: motnjo pozornosti, hiperaktivnost in impulzivnost. Najbolj opazni so otroci s pretirano aktivnostjo, nasprotno, otroci samo z motnjo pozornosti izgledajo kot zasanjani, brezbrižni, leni in površni. Otroci z impulzivnostjo pa se izražajo v nepredvidljivem trenutnem vedenju.

Pouk v šoli je zelo zahteven za učence z motnjo hiperaktivnosti, primanjkljaja pozornosti in vsekakor je primerno, da izberemo aktivnosti, ki popoldne niso zahtevne za koncentracijo in pozornost, to seveda je priporočljivo tudi za vse druge otroke. Vsi krožki, ki niso zelo nadzorovani, kot so gibalne igre na prostem v naravi, v vodi in ustvarjalni umetniški krožki, ko otroka ne zavezuje veliko pravil so primerni. Vsekakor niso priporočljivi jezikovni tečaji ali poučevanja glasbenega instrumenta, če se izvajajo na klasičen način, ko mora otrok sedeti in se učiti kot v šoli.

Hiperkinetična motnja je eden najpogostejših vzrokov za psihološki pregled in zdravljenje v otroštvu. V sedanji populaciji se v nekaterih primerih pojavi šest do devet odstotkov otrok z motnjo primanjkljaja pozornosti, v nekaterih primerih s povezano hiperaktivnostjo ali impulzivnostjo. To teoretično pomeni, da se bo med približno petnajstimi otroki pojavil vsaj eden z ADHD. Med laiki in nemočnimi starši obstaja mnenje, da je ADHD le izgovor za slabe manire.

Izkušnja ene izmed mamic iz slovenske fb skupine ADHD otroci in njihovi starši:

“Moj sin je imel ADHD že kot malček, otroci so to prepoznali v njem in ga izključili iz igre, že takrat za njega ni bilo lahko”,
pravi mati dvanajstletnega fanta.

»Zelo je socialen, zelo rad se druži in ima rad šport, čeprav je na splošno manj motoričen. Ko je začel hodit v šolo, se je zaljubil v nogomet. A pogosto ni ubogal tega, kar je zahteval trener, na turnirjih pa je imel težave. To ga je zelo žalostilo, včasih so se mu soigralci smejali in je raje prenehal z nogometom. Zdaj hodi v klub za gibalno vzgojo v šoli, tam včasih igrajo tudi nogomet, bolj kot ne pa vse delajo za dobro voljo in na easy, moj sin ni pod pritiskom in neizmerno uživa v tem”, dodaja.

Otroci z ADHD ne zadržijo svoje pozornosti tako dolgo, kot drugi, poleg tega je zelo težko za njih, da sedijo pri mizi in, kot v primeru učenja, tako tudi v primeru sprostitve ne zdržijo počivati, saj jih neprestano nekaj žene naprej. Zato je potrebno, da obiskujejo dejavnosti, ki omogočajo, da se trenutki koncentracije nadomestijo z trenutki počitka. Idealne so v obliki preproste sprostitvene dejavnosti ali proste igre, enako velja tudi za šolske in popoldanske aktivnosti.

Naš program za nemirne otroke in otroke z ADHD sindromom zajema 10 zaporednih ur. Vsak teden je isti dan ter ista ura. Za več informacij o programu, kako je zasnovan in kaj pričakovati na info@banjanje.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts