V zimskem obdobju z otrokom na plavanje?

Hladno vreme, zunaj piha, sneg pada – skratka vreme, za katerega se zdi, da ni ravno idealno za plavanje. Seveda razumemo vaše skrbi. Pa vendar, statistike kažejo, da so otroci, ki plavajo tudi čez zimo, bolj zdravi, bolj odporni in imajo močnejši imunski sistem v odraslosti, kot otroci, ki plavajo samo poleti. Pomembno pa je še nekaj, namreč, da plavanje krepi zvezo med otrokom in staršem in se posledično otroci bolje razvijajo.

Plavanje z dojenčkom prispeva k globji povezavi med dojenčkom in staršem, otroci se lažje naučijo plavati, so bolj pozorni, imajo krepkejše mišice in se jim povečuje kapaciteta pljuč. Hitreje gibalno napredujejo, bolje se prehranjujejo in imajo boljšo držo telesa. Aktualna svetovna statistika kaže, da imajo otroci, ki plavajo trikrat manjšo možnost da zbolijo kot otroci, ki neplavajo.

Ampak še vedno se najdejo starši, ki se bojijo, da bodo otroci v zimskem času zboleli, kar seveda razumemo. Tudi mi smo bili v vaši koži, dokler nismo poznali statističnih in znanstvenih ugotovitev v zvezi s tem. Za vas smo sestavili »plonkce«, s pomočjo katerih vam pomagamo odpraviti strah in prepričanje, da gre lahko karkoli narobe.
Tako kot se dojenček razvija, se z razvojem krepi imunski sistem. Kaj to konkretno pomeni? Poglejmo primer, ko otrok daje roke v usta, pride v stik z bakterijami, bacili itd., zato ne dajajmo otroku rokic iz ust, saj si krepi imunski sistem in istočasno njegovi možgani neverjetno napredujejo, ker lahko oceni kakšne oblike je en prstek, kakšne oblike sta dva prstka, kakšne oblike je ta igrača ali njegova pest…, kakšnega okusa je … To otrok mora delati zaradi pravilnega razvoja možganov. Postopoma ima več in več stika s bacili, bakterijami…Tako je v primeru, ko pride v stik z močnejšim virusom, njegov imunski sistem pripravljen na obrambo. Brez vsega tega se lahko zgodi, da že majhna bakterija vašega otroka »povozi«, ker imunski sistem ne bo prave obrambe. Posledično bo otrok vedno več bolan. Nahajate se v začaranem krogu. Seveda otrok mora zboleti, tako se njegovi imunski sistem odziva in postaja vedno bolj močan.

Cesta na bazen

V zimskem obdobju imamo otroka oblečenega tako, da je zaščiten pred mrazom. Plenička, žabice, nogavice, čevljičke, bodi, majčka, pulover, pajac in kapa. V tem primeru je zunaj zaščiten pred mrazom. Vendar situacija se spremeni v trenutku, ko sedemo v topel, pogosto pretopel, avto. Tako oblečenemu otroku je skoraj zagotovo pretoplo, prepoti se in oblačila postanejo vlažna, mokra. Takoj po prihodu v garderobo, je treba vsa oblačila, ki imajo neposredno stik z kožo, dati na radiator ali na lupinco, voziček, da se posušijo v času, ko vi veselo čofotate v vodi.
Dobro posušiti ušesa
Takoj, ko končate z vadbo, morate dobro posušit ušesa. Stik ušes z vodo NIKAKOR NE POVZROČA VNETJE SREDNJEGA UŠESA! Enostavno, ušesa posušimo z vato ali s otroškimi palčkami, vendar samo vsak pregib zunanjega ušesa, v notranjost ne rinemo (!). Dobro posušimo tudi lase. Ne oblačit otroka takoj ko ga posušite.
Ko smo dobro posušili lase, kožo in ušesa (10min,) pričnemo dojenčka počasi oblačit. Oblečemo pleničko, žabice in bodi. Nekaj časa je treba ostati z dojenčkom v garderobi. Ne razmišljaje, da koga motite! Ostanite in nahranite dojenčka, pogovarjajte se, če joka ga stisnete k sebi in v miru, po 30-45 minutah, mu oblecite vse ostale plasti oblačil in takoj odidite ven. Ne zadržujte se z oblečenim otrokom v garderobi. V avtu ne pretiravajte z gretjem. Primerna temperatura je okoli 19 ali 20 stopinj.

Mokre nogavičke

Za otroke, ki že hodijo, pazite, da ne odhajajo iz bazena s mokrimi nogavičkami. V zimskem času ni prijeten občutek, če imaš v čevljih mokre nogavičke.

Na splošno pa velja, da čim manj je mamica obremenjena z mislimi, kot so: kako bo, kaj če zboli, kaj če je voda mrzla …, manj bo težav in bolezni. Držite se strokovno preverjenih načel. Zavedajte se, da otrok doživlja lepe trenutke, ki povzročajo dobro počutje, pri tem se sprošča hormon sreče, ki je najboljša stvar v boju proti boleznim. Manj boste obremenjeni z vprašanji, bolj sproščeni in mirni boste. Otrok bo čutil vašo sproščenost in posledično bo tudi on sproščen. Skupaj bosta uživala v plavanju in s tem mu boste podarili dragoceno izkušnjo in nepozabno doživetje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts