»Zelo je nemiren, noče se dojiti, zavrača dojko, premalo spi ali pa sploh ne, joče se, steguje roke in noge, ki so pri tem zelo trde. Kot da je celo telo v krču, zelo sem utrujena in res ne vem kaj delam narobe.«

To so pogosti in ponavljajoči se stavki utrujenih in žalostnih staršev, ki ne znajo pomagati svojemu otročku.

»Zelo je nemiren, noče se dojiti, zavrača dojko, premalo spi ali pa sploh ne, joče se, steguje roke in noge, ki so pri tem zelo trde. Kot da je celo telo v krču, zelo sem utrujena in res ne vem kaj delam narobe.«

To so pogosti in ponavljajoči se stavki utrujenih in žalostnih staršev, ki ne znajo pomagati svojemu otročku.

Pri novorojenčkih in dojenčkih se HIPERTONIJA kaže takole:

– izhaja iz vratu in vratne hrbtenice.

– Ramena so potegnjena h glavi.

– Roke drži v pest, so iztegnjene v stran ali potegnjene k prsnemu košu.

– Iztegnjene noge.

Prsni koš je v vdihnjenem, povišanem položaju, otrok diha hitro in površno. Glava je nagnjena v zaklon in pogosto v tako imenovanem predilekciji – zvita na eno stran. Otrok zavrača položaj na trebuhu, kjer se ustvari velik nagib glave nazaj, roke se iztegnejo v stran in otrok dela tako imenovano letalo. Pogosto je tak otrok bolj jokav, nemiren, se hitro in neusklajeno giblje z rokami in nogami. Ima bolečine v trebuhu (neonatalne kolike), ki to stanje še poslabšajo. Zaradi tega je tudi med dojenjem nemiren, slabo zaspi in se pogosto zbuja.

Umiritev mamine psihe, je še ena velika naloga, s katero se moramo znati spoprijeti. Bolj kot je otrok nemiren, večja je mišična napetost ter hitrejše in površno dihanje. Mamo je treba naučiti, kako takšnega otroka pomiriti, se ga dotikati in pestovati. Vse delamo počasi in umirjeno. Ni treba skrbeti, da bomo otroka s pestovanjem razvajali. Posebej v obdobju od rojstva do tretjega meseca je pomembno pestovanje in stik z otrokom (t.i. handling), ki ga spremlja prijeten materin glas. Otrok ne razume kaj govorimo, vendar naš dotik v tem obdobju dojema kot zelo intenziven način komunikacije. Telesni stik je manifestacija naklonjenosti, ljubezni in prijateljstva. Vpliva na duševno in fizično stanje otroka in ga izboljšuje ter pozitivno spodbuja njegovo čustveno zorenje. Pravilno vedenje, nežno božanje, položaj, ki spominja na materino maternico, monotono zibanje, vse to razbremeni mišično napetost, poglobi dih in pomiri dojenčka. Otrok pridobi občutek varnosti, miru in zaščite.

Otroka na hrbtu je najbolje umiriti na naslednji način. Pokrčimo mu noge, sprostimo nemirne rokice in jih nežno položimo ob njegovo telo, svojo roko položimo na otrokove prsi, drugo pod glavo in ustvarimo občutek varnosti – rezervno maternico, v kateri je dojenček preživel devet mesecev. Okoli sebe je imel omejen prostor, kjer se je dobro počutil. Če se je otrok rodil prezgodaj, sta starševski dotik in stik še toliko bolj pomembna. V ležečem položaju so znaki hipertenzije, velik nagib glave, naklon nazaj, odsotnost opore na podlahti in nezadovoljstvo otroka na trebuhu. V tem primeru ga raje začasno ne polagamo na trebušček, ker se stanje še dodatno poslabša, otroka pa poskušamo umiriti na že omenjen način. Vsakemu otroku je všeč položaj na trebuhu, če se lahko opre na podlahti in brez napetosti drži glavo.

Položaj na trebuhu je pomemben za začetek aktivnega gibanja (plazenje, kobacanje). Druga manifestacija hipertenzije so stisnjene pesti zaradi refleksnega toničnega prijema. Če požgačkamo otrokovo dlan, se dlan samodejno zategne v pest. Iz tega razloga, v tem obdobju otroku ne damo igrače v roke, ampak poskušamo sprostiti prste. Roka se odpre z nežnim božanjem po hrbtni strani prstov. Šele, ko se pesti odprejo, lahko otroku ponudimo igrače. Okoli tretjega meseca starosti se začne otrokovo aktivno gibanje in na to obdobje ga moramo pripraviti ter mu še naprej pomagati. S sproščenimi rokami začne obvladovati horizontalen sed v ležečem hrbtnem položaju – kolena potegne k trebuhu in seže po njih.
Če mu bo to uspelo, se bo lahko obrnil in bil zadovoljen v ležečem položaju na trebuhu. Vedno je treba kvalitetno izvesti prvo stopnjo razvoja, da lahko sledi druga. Pomemben mejnik pri gibanju je kobacanje na vseh štirih, ki ga bo otrok dosegel, če pa bo sposoben prej plaziti.


Kako uspešno s pomočjo vode rešimo omenjene težave?

Gibanje v vodi ima odličen vpliv na celoten psihomotorični in mentalni razvoj otroka. Postopno otroka sproščamo ob primerni temperaturi.

Za starše je to odlična priložnost, kako skupaj z dojenčkom uživati sproščeno in veselo v vodnem okolju.

Mamica ali oči se pod nadzorom izkušenega inštruktorja banjanja za dojenčke naučita pravilno ravnati z dojenčkom in kako ga pravilno držati v vodi in na površju. Naučimo vas visoko učinkovite vaje za krepitev mišic, ki jih dojenček rabi za svoj razvoj, handling in masažo. 
Užijete si veliko lepih in veselih trenutkov.

Starši izvejo tudi veliko o psihomotoričnem razvoju otroka, o prehrani, masažah in zdravih gibalnih aktivnostih dojenčka na suhem.

Koncept ima visoko učinkovite vaje, ki se jih izvaja postopoma, skozi igro in pesmice. S programom rešite in omilite omenjene težave, spodbujate celotno motoriko telesa, koordinacijo, osredotočenost, fino motoriko, razmišljanje in uporabo rok in nog. Poudarek je na povezovanju leve in desne hemisfere, dobremu počutju in v glavnem LJUBEZNI, KI SE S POMOČJO VODE PRELIVA IZ ENGA SRCA V DRUGO.

Program je primeren takoj po porodu, ko se popek posuši. 
Več na: https://www.banjanje.si/banjanje-na-vasem-domu-ali-nasem-centru

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts