Radi bi se sedaj posveti tem staršem, ki imate ali ste imeli težave pri kopanju. Prisotno je jokanje ali dojenčki ne dovolijo tuširanja in umivanja glave. Vse je odvisno od prvega kopanja, od prvega stika z vodo. Pomembni so vsi koraki ritualu. Vedno se zamislite nad tim, kako bi vi želeli, da vas pri tem držijo, kako k vam pristopajo, kaj vam pri kopanju privoščijo in kaj bi vam bilo prijetno. To je velika popotnica do pozitivnih reakcij otroka. Pri slačenju novorojenčka (do enega meseca starosti) jih je dosti joka. Ne se tega ustrašit, vaše roke čisto umirite in se pred slačenjem povežite z otrokom, ko je še oblečen, vsaj na par minut.

Na sliki je pokazana prva varianta povezave in umiritve pred kopanjem. Pazite, da otroka ne držite za vrat! Otrok je pod pritiskom vaše roke nesproščen in zateguje celoten ramenski obroč, kar je lahko razlog za jok. Šele nato, ko začutite, da se otrok sprostil še vedno vzdržujte komunikacijo, nežno in počasi na njega govorite in ga počasi slačite. Mogoče bo manjša reakcija nelagodja na temperaturo, ampak ga lepo zavijte v pleničko in s prijemom, ki ga vidite na spodnji sliki ga počasi s ritko naprej dajajte v vodo. Še vedno na njega govorite ali pojte počasno pesmico.

S pesmico predajate otroku zelo prijetne in sproščujoče vibracije, ki vse skupaj zavije v lepo atmosfero brez joka. Pomembno je, da je novorojenček v vodi po bradico. Jokanje nastane, če je napol zunaj in na pol v vodi ker prihaja do temperaturne razlike, ki jo občuti na svoji koži. Novorojenčka ne polagajte takoj na hrbet, ker še ni pripravljen sprejeti drugačen položaj v vodi kot ga je bil navajen v maternici. Torej naj lepo počiva in se sprošča poleg vašega petja ali govorjenja. Čas tukaj igra pomembno vlogo. Priporočamo do 7 minut maksimalno. V vodi se dogaja proces sproščanja in otrok postane zelo hitro utrujen, lačen in zaspan. Če boste to ključno točko presegli bo planil v neutolažljiv jok.

Torej najbolj pametno je, da začnete počasi in podaljšujete minute. Meja kakor smo že omenili naj je do sedem minut. Prehod iz vode naj je počasen in še vedno naj ga spremlja vaš glas. Mož naj vam mokro plenico pomaga nežno odstranit še v vodi, naj pripravi brisačo, pristopi k vam in otroka lahko premestite iz vode v brisačo zavijete in uredite otroka do konca. Treba je posušiti vse pregibe ušes. Jaz sem zagovornik krepitve imunskega sistema in knajpanja (zračnega in vodnega) torej ne priporočam oblačiti otroka takoj po kopeli. Posledice to ima na koži in tudi na zdravju v obliki prehladu. Po kopanju priporočam mamicam se stisnit v postelji, ponuditi otroku dojko in uživat v tem čudovitem trenutku. To so trenutki, ki hitro minejo, pusti močen vtis pri vas in tudi pri otroku. Naj so torej mirni in polni ljubezni. Ne hitite, ustavite se in ne omejujte se.
Kako lahko kopamo dojenčke (od 1. meseca dalje v veliki banji bi se posvetila v drugem delu.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts