O nas

Vsaka mamica ve, kakšni občutki jo prevzamejo, ko prvič vzame svojega otroka v naročje, ga poboža in ljubkuje, se dotika njegovega majhnega telesa.

To je neponovljivo doživetje v življenju vsake matere. Med bolj priljubljeno aktivnostjo, ki omogoča ta zelo čustven in telesni kontakt, je banjanje dojenčkov.

Vsak starš želi dati svojemu dojenčku najboljšo nego in mu podariti tudi vnaprej za življenje vse najboljše. Odlično je, da mamice začenjajo uporabljati nova znanja na področju nege otroka in tudi na področju plavanja dojenčkov in pričnejo plavati že doma v banji in kasneje v bazenih pod vodstvom izkušenega inštruktorja.

Pred tem je bilo treba premagati predsodke staršev in starih staršev, ki niso bili navajeni takih dejavnosti in jih smatrajo za nepomembne in nepotrebno razvajanje. Žal so bili tudi nekateri pediatri negativnega mnenja o plavanju do trenutka, ko so imeli možnost videti na lastne oči in spoznati, kakšne koristi ima banjanje in plavanje dojenčkov, kako se dojenčki v vodi počutijo, kako v vodi napredujejo in se pravilno razvijajo. Potem so svoje negativno mnenje spremenili in priznali pozitivne vplive vode na dojenčka.

Tisti, ki se ne strinjajo z omenjeno aktivnostjo, žal še ne razumejo popolnoma pomena »plavanja dojenčkov«. Cilj ni naučiti dojenčka plavati, ampak krepiti čustveno, sproščeno vezo med otrokom in staršem, krepiti imunski sistem in doseči pravilen psihomotoričen, mentalni razvoj otroka.

Kako so pri nas programi razdeljeni?

V VODI

BANJANJE® – prva raven je primerna za novorojenčke in dojenčke takoj po porodu. Pogoj je, da je popek zaceljen. Programi so individualne narave in potekajo 1 na 1. Programi so v celoti prilagojeni trenutnemu stanju Vašega otroka. Program je za vse otroke, tudi otroke s odstopanjem v razvoju saj s določenimi vajami dosežete zelo dobrih rezultatov.

Na voljo imate različne oblike programov na različnih lokacijah: 7urni program, 10urni program ali individualno uro. Obisk pri nas traja 1 – 1,5ure. Potrebujete kopalno pleničko za otroka, palčke za ušesa in brisačo. Vi ste zunaj banje. Otrok je v banji sam. Voda je čista  brez dodatnih sredstev.

PLAVANJE DOJENČKOV IN MALČKOV – druga raven je primerna za dojenčke, ki so dopolnili pet mesecev. Programi so skupinske narave do 10 dojenčkov v eni skupin saj je poudarek na socializaciji. Programi obsegajo 10ur, 1x na teden ob isti uri. Na nekaterih lokacijah Vam pripadajo dve dodatni brezplačni uri kopanja po vsaki naši vadbi. V športnih in šolskih bazenih žal ta možnost ni. Vaje so za mentalni, socialni in psihomotorični razvoj otroka in se tekom programa stopnjujejo. Program ni samo o potapljanju, to je “češnja na torti”. Večja osredotočenost je na sam gibalni razvoj ter kognitivne sposobnosti. 

DELFINČKI – tretja raven je primerna za otroke nad 4 leta. Programi so skupinske narave do 10 dojenčkov v eni skupin saj je poudarek na socializaciji. Programi obsegajo 10ur, 1x na teden ob isti uri. Na nekaterih lokacijah Vam pripadajo dve dodatni brezplačni uri kopanja po vsaki naši vadbi. V športnih in šolskih bazenih žal ta možnost ni. Vaje so za mentalni, socialni in psihomotorični razvoj otroka in se tekom programa stopnjujejo. Program ni samo o potapljanju, to je “češnja na torti”. Večja osredotočenost je na sam gibalni razvoj ter kognitivne sposobnosti. 

NA SUHEM

Preden se za res posvetimo gibalnemu in mentalnemu razvoju otroka in hudi matematiki naj povemo, da je naš koncept prilagojen zavedanju, da porodniška v Sloveniji je res kratko obdobje in zelo hitro mine. V tem obdobju je zelo pomembna ljubezen, povezava z otročkom in lepi trenutki, ki naj bi se nam zapisali v naša srca. Gre za posebno in čarobno obdobje, v katerem se moramo zavedati, da vse kar z otročkom počnemo naj poteka na miren in sproščen način polen ljubezni. To najlažje dosežemo tako, da se srečamo z osebo, ki ima že dolgoletne izkušnje na področju razvoja otrok in Vam lahko preda informacije in znanje »iz prve roke«.  Vsaka mamica si zasluži, da njeno telo preplavi oksitocin (hormon ljubezni), mamice smo dobesedno »ljubezen na dveh nogah« in to je tisto najpomembnejše kar tukaj šteje. Prijemi, vaje in razvoj so tako samo še ena »češnjica na torti«.

Kako pomemben je za vas pravilni ‘handling’ pri rokovanju z dojenčkom?

Zdaj pa vam bomo razložili, zakaj je le-ta tako zelo pomemben.

Otrok se najprej obrne s hrbta na bok, nato na trebušček in pri tem izvaja tako imenovano prvo vzravnavanje (pasenje kravic). Ko ima dovolj ojačane vratne mišice, hrbtne mišice in trebušne mišice, šele nato naredi drugo vzravnanje. Kasneje premakne noge pod trebuh in se »ziblje«. Posede se in sledi dolgo obdobje plezanja, nato vstane in začne hoditi. To je pravilen, postopen razvoj otroka. V primeru, da vaš otrok počne nekaj drugače, še ne pomeni, da je to narobe, vendar je pomembno, da vsak razvojni korak osvoji in ga izvaja kvalitetno. Pomembna je kvaliteta ne kvantiteta izvedenega gibanja.

S slabim ravnanjem prihaja zelo pogosto do odklona pri razvoju otroka (poskuša uravnotežiti težo svojega telesa). Otrok tako nepravilno pase kravice (namesto, da se naslanja na podlakti, dlani in medenico se naslanja na trebuh in roke letijo po zraku – kot letalo).

Naslednji korak v razvoju bo seveda tako napačen.

Če boste omenjeno stanje opazili, ga je potrebno odpraviti in korigirati, da bi se otrok zopet razvijal pravilno.

Ta težava se da odpraviti zelo dobro in hitro s kvalitetnim rokovanjem, eliminacijo odklona in pomočjo pri pasenju kravic. Prav tako bodite zelo pozorni pri podiranju kupčka. Tudi pri tem se delajo zelo pogosto resne napake, ki pripeljejo do odklonov pri razvoju.

  1. ROKOVALČEK  – ROKOVANJE Z DOJENČKOM (od 1.meseca naprej).

“Končno znam “hendlat” svojega dojenčka in razumem kaj potrebuje za svoj razvoj.”

V obdobju od 1. – 3. meseca starosti Vašega dojenčka boste razumeli posamezne razvojne stopnje otroka. Ko veste, skozi kaj gre vaš dojenček, se počutite mirnejše in skrb zanj postane veliko bolj smiselna. Nehajte zapravljati čas z iskanjem po internetu. Vse lahko najdete pregledno na enem mestu. V hipu boste izvedeli, v kateri fazi razvoja je vaš otrok in kaj ga čaka v bližnji prihodnosti. Otrok bo srečnejši in vaši dnevi bodo udobnejši. Pri vadbi otroku namenjate osredotočeno pozornost, dotik in očesni kontakt. Dojenček bo navdušen. Nahranite ga z ljubeznijo in pozornostjo, ki jo potrebuje za zdrav razvoj. Otroka ne boste preobremenili z neprimernimi vajami. Prepričani boste, kaj je treba trenirati v danem obdobju razvoja, in se naučili vaje izvajati 100% pravilno. Stran z dvomom vase, dolgčasom in stereotipi!

KOBACAVČEK – GIBALNE URICE (od 3. mesece do 5.mesecev)

V obdobju od 3. – 5. meseca gredo otroci skozi tako imenovano 1. stojo (»pasenje kravic«), v tem položaju jih z vajami in igro motiviramo za nadaljnje pridobivanje ravnotežja. V učne ure vključujemo vaje na pripomočkih za ravnotežje (gymballs, overballs, cylinder), ki s svojo nestabilnostjo otežujejo že osvojene položaje, izboljšujejo ravnotežne reakcije in delovanje mišic. Na vadbi vključujemo tudi druge dejavnosti, katerih cilj je povečana oskrba živčnega sistema z dražljaji. Vse vaje potekajo na igriv, otroku zanimiv način, spremljajo pa jih pesmice in izštevanke. Na uricah mamice spoznajo psihomotorični razvoj otrok in dobijo navdih za domače dejavnosti z dojenčkom. Vadba, ki poteka 1x na teden, traja 45 minut in je razdeljena tako, da je 15 minut namenjeno zdravstveni vadbi za mamice, 30 minut se posveča vadbi z otroki. Manjše skupine z dojenčki.

VSEZNALČEK – GIBALNE URICE (od 6. mesecev do 9.mesecev)

V tem obdobju se zgodi veliko pomembnih sprememb – otroci preidejo od obračanja iz položaja na hrbtu na trebuh, preko individualnega lastnega načina 1. gibanja z mesta (kotaljenje sodov, plazenje spredaj ali zadaj) do druge razvojno pomembne motorične sposobnosti – kobacanje. Pri vajah ponovno podpiramo in razvijamo otrokovo doseženo motoriko, uporabljamo pripomočke za ravnotežje, podpiramo orientacijo v prostoru in vaje pospremimo s pesmicami in pesmicami. Otroci v tem obdobju aktivno vzpostavljajo stike z drugimi ljudmi. Začnejo se drugače obnašati do tujcev in znanih ljudi. Pri vajah s skupnimi dejavnostmi se odnos in zaupanje med otrokom in materjo poglabljata. Struktura lekcije je enaka kot v prejšnji skupini – 15 min. je namenjen zdravstveni vadbi za mamice, z otroki telovadimo 30 minut.

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

Naveden starostni razpon je okviren, program je primeren za otroke, ki se znajo obračati s hrbta na trebuh. V skupini največ 8 otrok.

Banjanje v slani vodi

Banjanje v slani vodi je polno koristnih mineralov. Kontaktirajte nas v primeru, če želite banjati v slani vodi. Uporabljamo naravne izdelke soli iz mrtvega morja, ki delujejo pomirjujoče in protivnetno . Zelo priporočamo kot podporno sredstvo pri težavah s kožo. Privoščite dojenčku okus morja v vaši kopalnici.